KKTC’de şirket kurmak Fasıl 113 Şirketler Yasası’na tabiidir. İlgili yasa uyarınca şirketlerin kuruluş ve çalışma koşullarını, yetki ve sorumluluk alanı belirlemektedir. Şirketin vergilendirilmesi de faaliyet alanlarına göre değişmektedir.
Kurulacak olan şirketin hukuki alan ve çalışma şartlarını belirleyen yasalar a. Fasıl 113 KKTC Şirketler Yasası b. Kollektif ve Komandit şirketler ve Ticari Ünvanlar Yasası
c.Yabancı Sermaye Yasası d. KKTC Bankalar Yasası e. Uluslararası Bankacılık Birimleri Yasası
f. Serbest Liman ve Bölge Yasası g. Uluslararası İşletme Şirketleri Yasası h. Sigorta Hizmetleri Yasası (link mahkemeler.net)
KKTC’de şirketlerin faaliyet alanlarını ve çalışma şartlarını belirleyen yasalar da mevcuttur.
KKTC’de açılabilecek işletmeler:
a- Şahıs işletmeleri
b-Kollektif ve Komandit Şirketler
c- Yerel Limited Şirketler (Bankalar, Sigorta Şirketleri, Uluslararası Bankacılık Birimleri)
d-Yabancı Şirketlerin KKTC şubeleri
e- Serbest Liman Şirketleri
f- Uluslararası İşletme Şirketleri
Şirketlerin kuruluşlarında aranan koşullar :
a- En az 2 hissedar ve/veya ortak olmalıdır.
b- En az 1 direktörü olmalıdır.
c-En az 1 sekreteri olmalıdır.
d- Kayıtlı adresi olmalıdır.
e- Asgari 25.000 EUR veya eşdeğeri ödenmiş sermaye. (Bu miktar şirket kurulana kadar hesabınızda bloke edilmekte ve kuruluş tamamlandıktan sonra şirketin kendi hesabına aktarılmaktadır.)
Şirkete yabancı uyruklu bir direktör atanması halinde, direktör, bir KKTC bankasından şirketin vergi yükümlülüklerinin teminatı amacıyla 18 ay süreyle geçerli olacak şekilde 150,000 TL’lik bir teminat mektubu sağlamalıdır. Bu banka teminat mektubu KKTC Gelir ve Vergi Dairesi’ne sunularak karşılığında “Vergi Güvenirlilik Belgesi” alınmaktadır.
Şirket kuruluşu için atılacak ilk adım şirketin adının belirlenmesidir. Şirket adının Şirketler Mukayyitliğine yapılacak müracaat sonrası onaylanması ile şirket faaliyet alanına göre ana sözleşme ve tüzük hazırlanır. Şirket ana sözleşme ve tüzük şirketler mukayyitliğinin onayından geçtikten sonra kuruluş için müracaat yapılır.
Avukattan alınan kanun gerekliliklerine uygunluk beyanı (MŞ1), şirketin kayıtlı ofisini (MŞ2) ve Direktörlerin ve sekreterin adı, adresini (MŞ3) gösterir 3 adet kuruluş belgesi, onaylanmış Ana Sözleşme ve Tüzükle birlikte hazırlanır.
Şirkette yabancı hissedar olması halinde aslı Şirketler Mukayyitliği tarafından görülerek alınacak pasaport kopyası veya iki avukat tarafından pasaportunun aslı görülerek imzalanması suretiyle verilecek pasaport kopyası sunulur.
Hissedarların vatandaşı oldukları ülkeden sabıka kayıt belgeleri Türkçe veya İngilizce değilse, Türkçe’ye veya İngilizce’ye tercüme edilmesi ve Apostil şerhiyle doğru tercüme olarak tasdiklenmesi gerekmektedir.
Bunun yanında her yabancı direktör için KKTC Gelir ve Vergi Dairesi’nden alınacak Vergi Güvenirlilik Belgesi ve İkamet belgesi veya adresi kanıtlar güncel fatura, bir KKTC bankasından alınan, asgari sermaye olan 25,000 EUR’ nin yatırıldığı ve şirketin yukarıdaki belirtildiği şekilde kuruluşu tamamlanana kadar bloke halde kalacağını belirten bir bloke yazısı sunulmalıdır.