Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yasaları uyarınca 52/2008 “Taşınmaz Mal edinme ve Uzun Vadeli Kiralama(Yabancılar)” yasası çerçevesinde, resmi işlemlerin ve yasal başvuruların yapılması koşulu ile yabancı ve tüzel kişiler, Bakanlar Kurulu kararına bağlı olarak, ülkemizin taşınır mal satın alma veya uzun vadeli kiralama hakkına sahiptirler.
Yabancıların mülkiyet hakları
Yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin gerek arsa gerek konut satın almak istemeleri halinde çeşitli yasal prosedürleri tamamladıktan sonra bu hakka sahip olurlar.
Yasaya göre taşınmaz mal edinilebilmek için askeri bölgeden en az 300 mt uzakta olması gerekmekle birlikte Bakanlar Kurulunun bu koşullara bağlı kalarak onayı gerekmektedir.
Yabancı uyruklu bir kişi 1338 m2 kadar boş arazi satın alabilirler.Ancak satın alınacak arazinin içerisinde bir adet konut olması halinde 5 dönüme kadar arazi satın alabilirler.
Ancak satın alacakları konut bir site içerisinde mevcutsa herhangi bir alan sınırlaması yoktur.Günümüzde yabancı uyruklu bir kişi 3 adet konut veya apartman dairesi satın alabilir.
Karı koca mallarının satın alınmasına ilişkin kanunlar
Ancak karı ve koca ayni bir kişi sayılmaktadır. Satın alınan taşınmaz malın müşterek ve/veya hisseli ve/veya müstakil olup olmadığı ve yine taşınmaz mal üzerinde ipotek haciz bunun gibi kısıtlama olup olmadığı bir avukat vasıtası ile sordurulmalıdır.
Bir avukatın mülk satın almadaki rolü
Yapılacak olan satış sözleşmelerinin bir avukat tarafından hazırlanıp tasdik memuru huzurunda onaylanması gerekir. Devir esnasında ödenecek olan tüm harçlar ve vergiler tapu dairesince belirlenecek taşınmazın değeri üzerinden yapılmaktadır
Pul harcı ve tapu harcı alıcı tarafından, stopaj vergisi ise satıcı tarafından ödenmektedir.Tüm bu prosedürleri takip etmek ve hızslıca sonuçlandırmak için sizi iyi yönlendirecek bir avukat eşliğinde işlemlerin tamamlanması faydanızadır.